Havre- og speltbrød
7. februar 2011 | Filled under Brød, scones & knekkebrød |
Kveldene er blitt mørke, og da er det lett å bli sittende innendørs. Hvorfor ikke sette en brøddeig etter middag, slik at du kan nyte et par nystekte skiver med brød til kveldsmat? Denne oppskriften gir 2 saftige brød. Når jeg baker brød liker jeg å ha i mange ulike ingredisenser, og jeg har som regel mange ulike sorter mel stående. Hvis du ikke har det, trenger du ikke kjøpe inn alt dette for å bake brød. Hovedingredisense her er ; havregryn, speltmel og hvetemel. Du kan øke mengden av de ulike slik at du totalt får 1600 g mel. Ettersom jeg baker med speltmel tilsetter jeg appelsinjuice, da det er lurt å tilsette fruktsyre for at glutenet i spelt skal heve bedre.
NB! Sett av god tid, for speltmel krever ekstra lang hevetid!
300 g havregryn
300 g hvetemel fint
100 g sammalt hvete fin
500 g speltmel sammalt
50 g linfrø
50 g havrekli
5 dl vann
2 dl appelsinjuice
2 ss olje
2 ts salt
1 ts sukker
50 g gjær
1. Bland alle de tørre ingrediensene og rør litt rundt.
2. Varm opp vann, juice og olje til 37’C – viktig!! (ps. la det være 39’C fordi det kjøler seg litt ned i en kald bolle).
3. Rør ut gjæren i væsken og ha det over i melblandingen. Ikke hell alt over med en gang, men bruk den mengden du trenger for at deigen skal bli passe seig. Den skal være litt klissete, men slippe bollen.
4. Kjør deigen i kjøkkenmaskin på medium hastighet i 5-6 minutter eller elt deigen i 10 minutter for hånd.
5. Sett deigen til heving i minimum 1 time, helst 1,5 time.
6. Fordel deigen i to brødformer og sett til etterheving i 45 minutter.
7. Pensle brødene med egg eller melk og stek de på 200’C i 50 minuttter.