Vitaminene kiropraktorene anbefaler

Vitaminene kiropraktorene anbefaler

På nettsiden vår prøver vi alltid å finne nye måter å utdype om hvordan mat påvirker helsen vår, slik at vi kan føle oss bedre og leve et sunt og langt liv. 

Mange vet at mat kan gjøre oss overvektige, gjøre oss slanke, øke kolesterol, senke kolesterol, få oss til å føle oss trøtte, og få oss til å føle oss våkne – samt at man bør drikke mye melk for å holde beina sterke, gitt dets høye innhold av kalsium. Men visste du at det også finnes mange andre vitaminer som kan påvirke beinbygningen og hvor sterke beina dine er? 

Christer Olsnes er daglig leder ved Norklinikken, hvor han driver som kiropraktor i Stavanger. Christer driver klinikken med en kollega, Eirik, og de har mange gode synspunkter angående hvilke vitaminer som er best for beina i kroppen vår – et litt tørt tema for de fleste, kan man tro, men det finnes mange grunner til at vi alle bør tenke på å gi beina våre de vitaminene og mineralene de trenger.

Hva er beinhelse og hvorfor bør du bry deg?

Beinhelse er viktig for menneskekroppen fordi det er det som støtter skjelettet og holder oss oppreist og sterk. Bein er laget av en blanding av mineraler, som kalsium og fosfor, og protein. De inneholder også blodårer og nerver, samt celler som produserer nytt beinvev.

Uten friske bein ville vi ikke kunne stå rett opp; vi ville bli svekket av brudd; vi kan lide av leddgikt eller osteoporose; det kan hende at tennene våre ikke passer riktig sammen; musklene våre kan svekkes; og hjernen vår ville bli fratatt oksygenrikt blod grunnet en svak nakke.

Fordelene med å bry seg om beinhelsen din inkluderer: å føle mindre smerter i leddene på grunn av redusert trykk på bein, og å redusere risikoen for fall som forårsaker brudd i hofter eller andre bein i kroppen din.

Vitaminer og mineraler for sterke bein: Den ultimate listen

Det er mange vitaminer og mineraler i kostholdet vårt som er avgjørende for sunne bein.

Her er en liste over de 10 beste vitaminene og mineralene for sterke bein, ifølge Christer og Eirik:

 1. Vitamin D
 2. Kalsium
 3. Sink
 4. Jern
 5. Vitamin K
 6. Magnesium
 7. Mangan
 8. Bor
 9. Vitamin A
 10. Vitamin C

Enkle måter å få i seg nok vitaminer

Vitaminer er altså en vesentlig del av et sunt kosthold. For å få den mengden vitaminer kroppen din trenger for optimal helse, kan det være vanskelig å få nok fra mat alene.

Nedenfor er noen enkle måter å få frukt og grønnsaker du trenger for et sunt liv:

 • Legg til inntak av vitamintilskudd i din daglige rutine (en enkel måte å få nok er gjennom multivitamintilskudd)
 • Spis frokostblanding med melk
 • Spis fersk frukt i stedet for bearbeidede søtsaker
 • Tilsett grønnsaker til smørbrødene eller salatene dine, eller spis dem rå i en fruktsalat

Dette er altså tre av punktene som kiropraktorene Christer og Eirik vil vektlegge når det kommer til å få i seg nok vitaminer for god beinhelse. Håper du ble inspirert til å opprettholde sterke bein selv!