Mat og drikke som tannlegesenter sier at ødelegger tennene dine

Tennene dine lever et hardt liv. Hver dag må de knuse, tygge, og leve med maten du spiser hver dag – samt maten som blir igjen etter du har spist. Hver gang du spiser kan matpartikler samle seg og sette seg fast på tennene, og forårsake skade hvis de ikke fjernes gjennom tannpuss og bruk av tanntråd. Matpartiklene gir også et ideelt miljø for vekst av bakterier, noe som fører til forråtnelse av tenner.

Samtidig er det visse matvarer som er mer skadelig for tennene dine enn andre. For å finne ut hvilke matvarer som ødelegger tennene dine, snakket vi med Bjørn Forbord, tannlege MNTF og klinikkeier ved Majorstuen Tannlegesenter her i Oslo. Gjennom sine flere tiår som tannlege har han fått god forståelse for hvilke matvarer som er mest skadelige. Disse deler vi med deg i dag, slik at du kan forhindre de for å beskytte tennene dine.

Hvilke matvarer er dårlig for tennene?

Det er viktig å spise mat som er sunn og nærende for kroppen. Dessverre er det ikke alltid slik at den maten som er sunnest for kroppen også er best for tennene. Disse matvarene inkluderer ting som sukkerholdige drikker og juicer, sure frukter, og til og med visse typer brød som inneholder raffinerte karbohydrater.

Noen vanlige matvarer som er dårlig for tennene inkluderer:

  1. Sukkerholdige drikker: Selv om disse typer drinker kan være velsmakende, og de kan inneholde viktige vitaminer (for eksempel appelsinjus), kan de forårsake syreskader på tennene.
  2. Raffinerte karbohydrater: Raffinerte karbohydrater som finnes i matvarer som brød kan være dårlige for tennene. Dette er fordi brød – spesielt hvitt brød – har en høy glykemisk indeks, som gjør at det raskt blir til sukker. I motsetning til dette har komplekse karbohydrater (som grønnsaker) en lav glykemisk indeks, og forårsaker ikke tannråte.
  3. Syrlig frukt: Sur frukt kan forårsake mye skade på tennene. Disse fruktene har en pH mindre enn 4, som er et nivå som kan erodere tannemaljen. Eksempler er sitroner, appelsiner og grapefrukt.

Nå som vi har etablert noen av de mest skadelige matvarene for tennene, går vi mer inn på hvorfor de er skadelige.

Er sukker dårlig for tennene?

Ja, sukker er veldig skadelig for tennene våre, selv om det ikke er alle som skjønner det. Generelt sett så kan alt med for mye sukker skade tennene dine. For å unngå disse “sukkerskadene” bør vi redusere sukkerinntaket vi får gjennom søtsaker, samt å drikke vann og andre drikker fremfor brus og energidrikker.

Hvordan skader sukker tennene?

Sukker påvirker tennene på forskjellige måter, noe som gjør at emaljen løses opp, tennene blir misfargede, og råtner. Denne skaden kan forebygges ved tannpleie som å pusse to ganger om dagen og bruke tanntråd mellom måltider og mellommåltider. Men som sagt ovenfor, så er den beste løsningen å gå til kjernen av problemet: å senke inntak av sukker.

Hva gir mest syreskader på tennene?

Den vanligste årsaken til tannråte er syreerosjon. Syre kan komme fra en rekke kilder som magesyren, maten du spiser, og spytt. Likevel er det brus og energidrikk som har vist seg å gi mest syreskader på tennene; ikke bare fordi pH-verdien er lav i disse drinkene, men fordi de som drikker dem har en tendens av å innta dem regelmessig over mange år, kanskje en eller flere ganger om dagen. Det er ikke den ene brusflasken som ødelegger tennene dine – det er de konstante småsupene du tar, dag etter dag, måned etter måned, og år etter år.