maten tannlegene anbefaler

I et tidligere innlegg så vi på mat og drikke som ødelegger tennene dine. Vi presenterte sukkerholdige drikker, raffinerte karbohydrater, og til og med sitrusfrukter som ikke er så bra for matknuserne vi har i munnen. I dag ønsker vi å se på mat som er BRA for tennene dine. Du kommer til å få vite om fire typer mat som har ulike positive virkninger på tannhelsen din. Og så klart håper vi at du vil begynne å spise litt mer av denne smakfulle og tannstyrkende maten.

Da vårt team-medlem Nina holder til i Jessheim (like ved Oslo Lufthavn), har vi vært så heldige å få tak i en lokal tannlege som svarte på noen av våre spørsmål om mat og tenner. Espen Solberg er praksiseier ved Tannlegene i 23 – Jessheim, og anbefaler disse matvarene for de som vil ha sterke tenner.

Frukt: Antioksidanter til folket (eller tennene)!

Det er en misforståelse at å spise mye frukt faktisk kan svekke tennene. Dette er ikke sant (med mindre du spiser altfor mye sitrusfrukter, så klart – et tema vi har pratet om tidligere)! Frukt gir massevis av næringsstoffer som styrker tennene dine og holder dem sunne.

Forskere har blant annet oppdaget at antioksidantene som finnes i frukt som bringebær, bjørnebær, blåbær, og jordbær er med på å styrke tennene dine. Antioksidantinnholdet i disse fruktene hjelper til med å beskytte emaljen på tennene dine mot slitasje, og gjør den sterkere over tid.

I tillegg til å styrke tennene våre, sier Espen at frukt også forhindrer at det dannes hull i munnen. Dette er fordi frukt inneholder naturlig fluor som bidrar til å forhindre tannråte i å danne seg på tennene dine.

Grønnsaker: Tannstyrkende mineraler sa du?

Det er viden kjent at man bør spise mye grønnsaker for å holde seg frisk, sunn, og sterk. Men visste du at det også kan ha positive resultater for tennene dine? At, for å forhindre tannråte og styrke tennene dine, så bør du spise mer grønnsaker? Jo, det er faktisk slik.

Sukkulente, saftige grønnsaker som kål, brokkoli, gulrøtter og spinat inneholder en rekke mineraler som fremmer tenner med “god holdbarhet,” om vi kan bruke det begrepet. De har også høye nivåer av kalsium som kan brukes til å gjøre bein sterkere, og kan gi beskyttelse mot tannråte.

Nøtter: Ja takk til mer emaljeproduksjon!

Nøtter har vært dagligdags i mange folk sine matvaner i århundrer. Du finner dem i frokost- eller snacksdelen i de fleste matbutikker. Det som kanskje ikke er helt kjent er at disse nøttene også fungerer som et beskyttende middel for tennene dine.

Kort sagt er nøtter bra for deg og tennene dine! Bortsett fra kalsium har de også magnesium og fosfor, som er essensielle næringsstoffer som bidrar til å beskytte tennene dine mot forfall. De inneholder også vitamin B6, sink, niacin og selen, som bidrar til å bekjempe tannråte ved å øke emaljeproduksjonen.

Nøtter er ikke bare gunstige for kroppen vår, men de kan til og med bidra til å forbedre munnhelsen! Nøtter bør være dagligdags i enhver persons kosthold, og hvis du vil ha sunne og hardføre tenner som bestemors, så SPIS DE NØTTENE!

Fullkorn: Gi tennene dine en treningsøkt!

Fullkorn er ikke bare sunt og næringsrikt; det er også bra for tennene dine. Fiberen i fullkorn bidrar til å styrke tennene ved å gi dem motstand, noe som er bra for å forhindre hull og tannerosjon, på samme måte som at eldre folk styrker musklene for å hindre at kroppen forfaller. Hele korn gir også en rekke næringsstoffer som er essensielle for kroppen.

Hva sier du? Skal du begynne å spise litt mer av disse matvarene, eller? Det er det ihvertfall klart at vi skal!